Ocak Ayı Kitap Önerileri

Ocak Ayı Kitap Önerileri

1 Ocak 2021 0 Yazar: Mrs. Hyde

• Ortalama okunma süresi: 2 dakika

Bu ay sizler için hazırladığımız şahane bir kitap listemiz var. Ne okusam diye düşünenlere yardımcı olmasını istediğimiz ya da bizlerin okuduğu ve bahsetmeden duramadığı, okurken haz veren, eğiten ve de en önemlisi düşündüren kurgu veya kurgu dışı birkaç eser. Hadi başlayalım!

  • Sapiens: İnsan Türünün Kısa Bir Tarihi – Yuval Noah Harari

İnsan türünün tarihine meraklıysanız ve çok satanlara giren nadir kaliteli kitaplardan olan bu eseri hala okumadıysanız, daha fazla beklemeyin deriz. Kronolojik tarih öğretisine alışmış bizler için sadece türümüzün tarihini öğrenmeyi sağlamıyor, aynı zamanda yaşananları belirli bir disiplin çerçevesinde yorumlayabilmeyi de öğretiyor. Öte yandan, bildiğimizi düşündüğümüz şeyleri de Harari’den okumak en azından düşüncelerimizi ve bilgilerimizi belirli bir disiplin çerçevesinde kategorize etmemizi sağlıyor. Dahası, edindiğiniz bilgilerden sonra, kitap sonunda yer alan kaynakçadan faydalanarak da ilginizi çeken noktalar üzerine daha detaylı araştırmalar yapabilirsiniz.

  • Oblomov – Ivan Gonçarov

Aslında Rus edebiyatının en çarpıcı eserlerinden biri olan Oblomov, ne dünyanın geri kalanında ne de ülkemizde Dostoyevski veya Tolstoy eserleri kadar ünlü değil. Gelin Gonçarov’un kalemini keşfedelim ve romana adını veren başkarakterin yatağından çıkmak istememesinin nedenleri üzerine düşünelim. Modernleşmeye başlayan Rus toplumunun bizlere de tanıdık gelebilecek iki arada bir derede kalmış halini okumak son derece ilginç bir deneyim olacağı için romanın uzunluğunun sizi korkutmasına izin vermeyin, zaten sayfalar su gibi akıp gidiyor. Okuduktan sonra geri gelip kitabın detaylı bir analizine buradan ulaşabilirsiniz.

  • His Dark Materials (Altın Pusula) – Philip Pullman

Çocukluğumdaki gibi oturup saatlerce başından kalkamayacağım bir kitap arıyorum diyenlere, küçük büyük herkesin hoşuna gidebilecek bir üçleme. Dilimize Altın Pusula serisi olarak tercüme edilmiş üçlemenin ilk kitabı Kuzey Işıkları. Aslında hangi yaş grubuna hitap ettiği muğlâk olan bu üçlemeyi Harry Potter serisini seven herkesin takdir edeceğini düşünüyoruz. Özellikle fantastik kitap arayışında olmayanların bile ilgisini çekebilecek kadar anlamlı bir kurguya sahip olan bu eserde İngiliz yazar Pullman otorite figürlerini hedef alırken, kilise ve siyasi iktidar gibi toplumu yönlendiren güç unsurlarını sorgular. 

  • Sevgili Arsız Ölüm – Latife Tekin

Türk edebiyatından da bir öneri yapmadan listeyi tamamlamak istemedik. Tekin’in Sevgili Arsız Ölüm’ü kırsaldan kente göç eden bir ailenin yaşamını konu alırken, ailenin küçük kızında da Tekin’in çizdiği otobiyografik unsurları görmek mümkün. Büyülü gerçekçiliğin kullanılış biçimi, bunun dile yansıması ve üslup bakımından edebiyatımıza yenilikler getiren bu eseri sadece okurken değil, bitirdikten sonra bile bir süre etkisinden çıkamayacaksınız.

  •  Sur la télévision (Televizyon Üzerine) – Pierre Bourdieu

Fransız sosyolog Bourdieu 1997 yılında yayımlanan bu eserinde, televizyonun kitleler üzerindeki güçlü etkisi üzerine gözlem ve düşüncelerini yazmıştır. Daha geniş anlamda medya organlarının manipüle edici etkisi üzerine okuru düşünmeye sevk eden bu kitabı da okunmaya değer görüyoruz. Eser üzerine daha detaylı bir yazıya buradan ulaşabilirsiniz.